Hyvinvoinnin kannalta tärkeitä ravintoaineita
Runsaasti proteiinia.
Koska tonnikala sisältää runsaasti proteiinia, terve aikuinen saa sadasta grammasta säilyketonnikalaa suunnilleen kymmenesosan päivittäisestä proteiinintarpeestaan. Helposti imeytyvät hyvät proteiinit ovat elimistölle välttämättömiä, sillä niiden avulla keho rakentaa ja korjaa kudoksia. Solujen aineenvaihdunta on tärkeää terveyden ja kunnon kannalta.
Sadassa grammassa oliiviöljyyn säilöttyä tonnikalaa on 18,5 grammaa proteiinia, eli enemmän kuin samanpainoisessa tuoreessa naudanlihapihvissä.
Aikuisen päivittäinen proteiinintarve on vähintään 1,1 grammaa proteiinia painokiloa kohti. Tonnikala on siis ilman muuta ihanteellinen vaihtoehto tasapainoiseen, terveelliseen ja kevyeen ruokavalioon. Koska meidän tonnikalamme ei sisällä lainkaan sidekudosta, se on hyvin sulavaa ja sopii siksi ongelmitta myös lasten ja ikääntyneiden syötäväksi.
Joidenkin kalalajien proteiini sisältää myös erityisen runsaasti arginiinia. Se on aminohappo, josta elimistössä muodostuu nitroksidia (NO) tukemaan verisuonten tehokasta toimintaa ja suojaamaan valtimosuonia kovettumiselta. Myös joillakin pienillä peptideillä on antioksidanttisia vaikutuksia.
Fosforin hyödyt
Fosfori on kalsiumin jälkeen elimistön eniten tarvitsema kivennäisaine. Näitä kahta elintärkeää kivennäisainetta tarvitaan pitämään luusto ja hampaat vahvoina. Fosforilla on tärkeä merkitys hermoston tasapainon säätelyssä. Fosforin päivittäinen saantisuositus on noin 800 milligrammaa. Sata grammaa tonnikalaa oliiviöljyssä vastaa noin 20 prosenttia päivittäisestä saantisuosituksesta. Tonnikala sisältää kaikista kalalajeista eniten fosforia.